You are here:

Attention: open in a new window. PrintE-mail

De meditatie, een prachtige reis

Een altaar, een ontspannen lichaam en de juiste ademhaling zullen ons in het fraaie universum brengen dat in onze harten schuilt

Meditatie is de meest directe weg naar God, want het is het moment waarop we ons concentreren om communicatie met Hem en met de kosmos, wat ons eigen hart is, te hebben.

Middels meditatie komen we in contact met alles wat ons omringt, om gevoeligheid en de nodige energie te hebben om deze in ons te kunnen beheersen en vervolgens te kunnen delen.

Dit is het in grote lijnen want afhankelijk van wat we nodig hebben  bestaan  er immers verschillende soorten meditaties die wij kunnen ontwikkelen.

Zo is er bijvoorbeeld de diepe meditatie die ons helpt om een of ander gevoel of gedachte los te maken, maar er zijn ook anderen die ons van dienst zijn door de spanningen die onze hersenen gedurende de dag binnenvallen los te maken.

Bovendien, werkt de meditatie ook om energieën die naar ons gestuurd zijn op te nemen of af te wijzen, eveneens om liefde te sturen naar aan waar we voelen dat het nodig is, zoals aan onze Moeder Aarde.

In dit materiaal presenteren we  een serie  eenvoudige oefeningen om tot een betere concentratie en een betere beheersing van ons fysieke lichaam te komen, waardoor deze beoefend kunnen worden door zowel diegenen die willen beginnen met mediteren als diegenen die dat al doen als onderdeel van hun spirituele discipline.

 

Een altaar naar het universum

Het eerste wat we nodig hebben om te beginnen is een altaar, dat dienst zal doen als vertegenwoordiging van het universum in onze eigen huis, tegelijketijd zal het een soort energetische antenne zijn die tijden onze oefeningen zal voeden en beschermen.

Het beste is een houten tafel te hebben die we kunnen bedekken met en een blauwe of goudkleurige stof die ons werkelijk mooi lijkt.

Als het eenmaal gedekt is kunnen we in elke hoek enkele vertegenwoordigers van de vier elementen zetten, Water, Aarde, Vuur, Lucht,  die de controle en harmonisering hebben in de kosmos.

Om de broeders van het water te symboliseren kunnen we deze vloeistof in een pot van transparant glas of van hout doen.

Wat aarde betreft kunnen we eruit kiezen om in een hoek een steen, bloemen of een bloempot te plaatsen.

Voor het vuur maken we gebruik van een kaars of een theelichtje en in het geval lucht kunnen we een stokje of een kegel wierook gebruiken die deze subtiele essentie op zal roepen, hoewel we ook een verstuiver met een of andere aangename geur kunnen gebruiken.

Als we het doen is het erg belangrijk dat we ieder element vragen ons de nodige kracht te geven voor de meditatie en ons te helpen zodat het altaar als een energie ontvangende piramide zal werken.

Als de vier hoeken eenmaal geprogrammeerd zijn, zetten we in het midden een niet gepolijste kwartskristal die we dienen te programmeren om dat waar we behoefte aan hebben in het altaar te ontwikkelen.

Het is bovendien wenselijk dat alle bestanddelen van ons altaar eerst een licht oliebad krijgen met de energie van een of andere plant of boom, bijvoorbeeld de sandelhout.

Om het te completeren, dienen we onder de tafel een door ons gezegende mantel of doek neer te leggen, dit zal immers als bescherming van het altaar dienen.

De reden om dit neer te leggen is om het lekken van energie te voorkomen, als het immers onder  ontvangen wordt botst het waardoor de energie niet omgeleid kan worden of kan ontsnappen maar binnen het gebied van ons altaar blijft.

 

De beste positie

Het is juist te vermelden dat we voor meditatie schone en blanke kleren dienen te gebruiken hoewel het het beste is dit met zo weinig mogelijk kledingstukken te doen.

Wat de voeten betreft, is het vereist om ze helemaal onbedekt te houden, of als het koud is trekken we sokken van katoen aan.

De zitplaats die we kiezen moet hard zijn. Vandaar dat het niet goed is om in bed te mediteren, omdat het ons uit balans zal brengen.

We dienen te zitten en de wervelkolom de zo recht mogelijk te houden, maar met de borst en de billen naar buiten, een soort boog vormend, wat ons gaat helpen om de rug tijdens de meditatie niet te buigen.

Wat de houding van ons lichaam betreft, kunnen we zeggen dat de plaatsing van de voeten  niet zo belangrijk is als in sommige leringen wordt gezegd,  tijdens de meditatie vullen de linker  en de rechter elkaar immers aan en vormen ze er één.

De werkelijke reden waarom de lotus-houding de voorkeur heeft is omdat we daarmee kunnen rekenen op een geschikte positie van de wervelkolom om energie te ontvangen, maar niet vanwege de manier waarop de ledematen geplaatst worden.

De voeten kunnen we dus zo plaatsen dat we ons comfortabel voelen, het enige dat we moeten vermijden is ze naar de grond te richten of deze aan te raken, omdat ze op die manier de energie niet zullen ontvangen zoals dat zou moeten.

 

Het belang van de chakra´s                                                 

De eerste stap die we gaan zetten is ons bewust worden van onze zeven chakra’s om hierdoor de energie binnen te laten. Dit zijn de kroon chakra en verder de chakra midden op het voorhoofd, op de keel, het hart, de maag, de solar plexus, de seksuele organen en de stuit.

De beste manier om de chakra’s voor een meditatie te activeren is door ze dicht langs de vlam van onze kaars te laten passeren, dit dient echter voorzichtig te gebeuren zodat we ons niet verbranden want dan zal het tegenovergestelde gebeuren en gaan ze dicht.

De chakra’s dienen voorafgaand aan een meditatie helemaal open te zijn omdat het anders onmogelijk zal zijn om de benodigde staat van concentratie te bereiken die voor een goede meditatie nodig is.

Na deze stap is het belangrijkste de ademhaling, dat zullen we verifiëren als we ons bewust worden van de solar plexus.

Dit zal het deel van het lichaam zijn dat de benodigde zuurstof ontvangt om die naar ons hele lichaam te laten gaan en deze helemaal schoon achter te laten

 

Ademhaling gelijk aan concentratie

De ademhaling, zoals het genoemd wordt, is essentieel om erin te slagen een goede meditatie te hebben, de beste manier om het te doen is echter middels het diafragma.

De reden is dat we er met diafragmatische ademhaling in slagen onszelf in evenwicht te brengen en te ontspannen, terwijl we op de normale manier slechts in een staat van slaperigheid komen.

Een goede oefening voor de solar plexus is om alleen met dit deel van het lichaam in en uit te ademen. We gaan proberen de lucht erin en eruit te laten zodat het zich zo begint te openen.

Als we het eenmaal onder de knie hebben zullen we zien dat we door de ademhaling in te houden het lichaam vullen met energie, dan zal de solar plexus al groot genoeg zijn om te kunnen openen en sluiten zoals dat nodig is.

We kunnen bijvoorbeeld tot 10 tellen en de lucht in zo min mogelijk tijd uitademen, dat wil zeggen,  in 10 tellen inademen, het vervolgens inhouden en in drie tellen uitademen.

Later dienen we de tijd om in te ademen in te korten en om uit te ademen te verlengen,  vervolgens gaan we dit afwisselen.

Dat wil zeggen, we ademen de lucht nu in vier tellen in  en in zeven tellen uit, daarna in drie tellen  in en 10 uit,  vervolgens  15 in en 30 uit.

De bedoeling van het inademen in een hoger aantal tellen en het uitademen in minder is om veel energie op te nemen en slechts het element lucht eruit te halen zonder die energie te laten onstsnappen.

Als we vervolgens in minder tellen inademen en in in een divers aantal tellen uitademen, dan is dat om de energie die we binnen houden het negatieve in onze binnenste te laten opruimen en schoonmaken en met het uitademen uit te zetten.

Als we eenmaal een regelmatig ritme hebben bereikt dienen we het vast te houden op de manier zoals ons lichaam ons dat aangeeft.

Het komen tot dit evenwicht betekent dat we het ademhalingskanaal reeds beheersen... we kunnen doorgaan naar de volgende stap.

 

Ons lichaam gereedmaken

Voordat we beginnen te bewegen, beginnen we met ons in te beelden dat onze wervelkolom een staf van macht en  energie is.

Daarna bewegen we onze taille, doen de armen boven de schouders, dichtbij de nek, en maken buigingen naar opzij waarmee we voelen dat de kolom zich naar de zijkanten beweegt zodat de wervels zich kunnen aanpassen en vrij baan kunnen maken voor de energie die gaan komen.

Deze oefening  doen we tot we voelen dat de kolom zijn stijfheid kwijtraakt.

Daarna gaan we verder met een soort draaiende bewegingen van de romp,  we  doen de armen omhoog, gebogen naar de zijkanten en plaatsen de handen voor de borst. Deze oefening is om de uiteinden van de kolom te kunnen ontspannen.

Het is ook belangrijk  een ritme in de nek te voelen, omdat we daarin het punt of het ontvangstcentrum hebben voor de energie die afzakt tot het stuitbeen, waardoor het vertrekt.

Om de nek te trainen, dienen we zo recht mogelijk te zijn maar tegelijkertijd een bocht met de kolom te maken,  proberend om onze borst en billen uit te laten steken.

In deze houding maken we buigingen met de nek naar voren om te voelen hoe de wervels en zenuwen aan beginnen te trekken, we dienen dit echter voorzichtig te doen en bruuske bewegingen vermijden.

De handen dienen we eveneens te ontspannen en om dat te bereiken kunnen we de vingers een voor een aantrekken om de om de spanning weg te nemen. Hiermee zullen we een betere  ontvangst hebben.

De volgende stap zal zijn de handen tegen elkaar te wrijven tot we voelen dat we hun centrum open hebben gemaakt, dit is het geval als we in het midden van de handpalm een soort tinteling begint.

Nu zullen we wel klaar zijn om met de meditatie te beginnen...

 

Meditatie, een reis naar het binnenste

Onze rechte positie behoudend, vervlechten we de handen met de palmen richting de kosmos (de vingers dienen we van de palmen naar boven te houden) en we richten ze naar voren als teken dat we ons lichaam geven om de nodige energie  te ontvangen.

Daarna maken we een offer aan het universum, dit kan onze energie zijn, onze liefde of wat we maar voelen.

Op dat moment zullen we voelen hoe de energie tot ons komt, we nemen het op, op deze manier dienen we onze armen te buigen om het precies in ons hart op te slaan.

Het is mogelijk dat we dan voelen hoe ons hart vanwege de ontvangen energie accelereert, wat het teken zal zijn dat de beweging op de juiste manier gemaakt is.

We halen onze handen van het hart weg, maar we voelen nog altijd dat ze door energetische banden verenigd zijn, we pakken de handen en proberen  ons voor te stellen hoe we deze verwikkelen.

Als we voelen dat we reeds met de energie verenigd zijn, gaan we deze  in ons altaar te deponeren.

Vanaf dat moment kunnen we al de handen houden zoals het ons bevalt. Het enige waar we op moeten letten is dat we op het moment van inademen om die energie te ontvangen de palmen openen, en bij het ui ademen doen we ze dicht enzovoorts.

Onze gebeden dienen op dat moment uit hart te komen, zonder via het verstand te gaan. Het hart zal het direct naar onze mond sturen zodat we het in hoge of lage stem kunnen herhalen.

We roepen meteen onze drie engelen op om ze te vragen ons te helpen zodat geen enkele negatieve energie, die ons kan blokkeren of schaden,  ons tijdens de meditatie verstoord.

We dienen ze te vragen om de weg die we gaan belopen in de gaten houden zodat niks wat aan ons niet toebehoort in onze lichamen komt.

Vanaf dat moment zullen we de werkelijke meditatie beginnen, wat niets anders is dan een reis naar onze binnenste, wat het huis van God of Het Heelal is.

Om deze reden hebben we geen externe gids nodig hebben die ons verteld wat te denken of te voelen, ons hart zal immers onze eigen gids zijn.

Hij zal ons naar onze diepste gevoelens leiden zodat we analyseren en te weten komen wie we werkelijk zijn en wat het is dat we nodig hebben.

Zo zal het zijn tot we na verloop van tijd in elke meditatie zelfs onze engelen kunnen tegenkomen, met de werkelijke energie van de Natuur of met de antwoorden op al onze vragen.

De eerste keren dat we het proberen is kunnen we ons mogelijk niet helemaal kunnen concentreren, het is echter belangrijk dat we niet opgeven en doorgaan met onze praktijken.

Een advies om beter bij ons naar binnen te gaan tot waar we moeten zijn is om ons te concentreren op beelden of feiten die ons het meeste geluk brengen, dat we deze oproepen, omdat we zo de benodigde energie zullen hebben om verder te komen.

 

De sluiting van de oefening

Voordat we de meditatie als beëindigt beschouwen is het juist deze “te sluiten”, ons binnenste  kan anders immers een flinke schok van energieën te verduren krijgen en het zou een energetisch lek veroorzaken.

Eenieder vindt de manier om het te doen op een bijzondere manier,  het is immers een dictaat dat naar ons hart zal komen en dat ons fysieke lichaam op een bepaalde manier zal laten bewegen.

Maar een voorbeeld is één van onze handen over al  onze chakra´s te halen, deze te bedanken voor wat ze ons gegeven hebben en ze  te vragen om te sluiten.

Het is belangrijk te benadrukken dat de bovengenoemde oefeningen ons vooral zullen helpen om ons fysieke lichaam tot rust te laten komen en zodat het ons toestaat om ons altijd beter te concentreren.

Bovendien, zal het ons gevoelig maken via de ontvangst en verzending van energie naar de kosmos en naar onszelf. Daarom kan men niet aangeven hoe lang het gaat duren,  het zal immers afhangen van wat we gaan ontvangen.

Flora Rocha

Wijsheid Van Het Hart Stichting

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Delen

 

 

 

Share/Save/Bookmark
Up

Wij raden...

Up
Up