You are here:

Attention: open in a new window. PrintE-mail

De hervinding met onszelf

Door eenvoudige oefeningen zullen we ontdekken dat we machtige wezens zijn, dat we een zeer grote kracht in ons hart hebben, die ons zal helpen om de doelen die we hebben te bereiken

Als iemand ons vraagt naar onze favoriete kleuren,  welk eten we lekker vinden of naar onze voorkeur van muziek kunnen we meteen antwoorden, maar als we het antwoord willen weten op de vraag: “Wie ben ik werkelijk?”, is het mogelijk dat we het antwoord niet met hetzelfde gemak vinden.

Op de eerste plaats kunnen we antwoorden met onze algemene gegevens, zoals onze naam,  nationaliteit of de beroep, dit is echter maar een beperkt deel van het oneindige dat we zijn en dat we nog niet diepgaand zijn gaan onderzoeken.

Daarom is het zo belangrijk een eerlijke dialoog met onszelf te beginnen, het vereist dat we elke dag een moment nemen om te analyseren wie we werkelijk zijn, altijd zoekend naar eerlijke antwoorden, omdat dat is wat we nodig hebben.

 

De eerste stappen

Het is waar dat het onszelf ondervragen voor enkelen iets normaals is, maar het is ook zo dat als er bepaalde vragen gesteld worden eerst de angst komt om eerlijk te antwoorden.

De beste manier om het te doen is onszelf eerst te ondervragen over een bepaald iets en te antwoorden, het eerste antwoord zal niet het werkelijke zijn, het is niet helemaal eerlijk.

Dan dienen we onszelf opnieuw te ondervragen, en alhoewel dat antwoord ook niet het werkelijke zal zijn,  zal het al dichterbij komen.

Dat is het moment om onszelf opnieuw te ondervragen en dan zullen we zien dat het derde antwoord al anders is en dat we er meer op  kunnen vertrouwen dan  de vorige.

Hiermee zullen we zien hoeveel lagen we hebben en dat het niet altijd ons hart is die ons antwoord geeft.

We kunnen tot wel tien verschillende antwoorden komen zonder te weten welke de echte is, als dat zo is moeten we doorgaan met onszelf te ondervragen tot we tevreden zijn met het antwoord.

Dit is een oefening die ons helpt  ons innerlijke wezen te activeren, hiervoor is het nodig dit  zoveel mogelijk te oefenen. We kunnen bijvoorbeeld beginnen de gewoonte aan te nemen dit voor het slapen te doen.

Op die momenten kunnen we onszelf de diepste vragen stellen zoals: “Wie denk ik dat ik ben?”, Wat voel ik dat het leven voor mij bestemd heeft?”, tot alledaagse vragen zoals: “Ben ik gelukkig met deze baan of moet ik iets meer doen”.

Door dit langzaamaan te doen gaan we realiseren dat we vele gezichten hebben die we niet kennen,  dit zal ons laten inzien dat we werkelijk niet weten wie we zijn.

 

Schrijven verheldert ons

Een andere manier om dichterbij  de kennis van ons innerlijk te komen is een soort  dagboek bij te houden. Wat we kunnen doen is ons hele leven opschrijven alsof we het zelf niet waren.

Het hele leven zonder te denken dat het de onze is, in de derde persoon.

Daarna gaan we dingen zien waarvan we niet eens wisten dat we ze hadden of we gaan ze zien vanuit een ander gezichtspunt.

Dit gaat ons helpen onszelf te leren kennen, om te weten wie er in ons hart zit en wat de werkelijke behoeften van onze ziel zijn. (Zie "Grote Vragen").

Een andere oefening die we bovendien kunnen doen is te kijken naar elke stap die we zetten, elke ding dat we doen, we moeten voelen hoe onze armen zich bewegen, hoe magisch ons lichaam is dat er de energie uitkomt voor elke ding dat we willen doen.

Het is erg belangrijk dat we  ons bewust worden hoe we ons bewegen, hoe we denken, hoe we aan onze  ideeën aankomen en welke het zijn, om zo te zien wat de sleutels zijn en makkelijker in ons innerlijke wezen te kunnen komen.

 

Een onverwachte ontmoeting

De Meesters van Wijsheid hebben, sinds de oudheid,  hun uiterste best gedaan ons te sturen om ons echte wezen te vinden ook tegenwoordig blijven ze dat proberen, zoals we kunnen zien in deze anekdote die Meester Nintancito mij vertelde:

"Ooit was ik bij een meneer die niet wist dat ik een Meester was, zoals jullie ons noemen, en ik benaderde hem”.

"Ik kende hem door en door, maar hij mij niet. Ik ging naast hem zitten en zei: ´Wat zou jij vinden van een persoon die zo is, die zo voelt, die zo met zijn familie omgaat, die van dit en dat houdt, enz.´ , wat volledig overeenkwam  met een beschrijving van hemzelf.

“Hij antwoordde me”, zei Nintancito, “dat hij vond dat het een goed en prachtig mens was”, maar juist toen Nintancito kwam zat deze meneer te treuren dat het hem aan van alles ontbrak.

"Ah, denk je dat het prachtig is?”, vroeg de Meester hem, “maar, wat zou je me adviseren tegen hem te zeggen want hij is niet tevreden met zijn leven?”

Toen antwoordde de meneer hem verbaasd: “Nou, je kunt hem vertellen hoe het mogelijk is dat er velen zijn die echt niks hebben. Hoe is dat mogelijk? Er zijn mensen die niet weten wat ze hebben. Ik heb echt werkelijk  niks”.

Nintancito nam op dat moment afscheid van hem, maar zei eerst: “Die vriend en die persoon dat ben jij, meer kan ik niet zeggen. Je hebt een prachtig leven, maar er gebruik van en geniet ervan”, en zonder nog iets toe te voegen ging hij weg.

De meneer wist niet wat er gebeurde, maar het was hem van dienst om zijn leven te veranderen omdat hij begon te analyseren wat die oude man die hij niet kende tegen hem gezegd had.

Zo zag hij wel in dat hij het was, dat hij alles had wat hij wilde en nodig had om gelukkig te zijn  en zich voldaan te voelen.

Het is echter een anekdote die ons laat zien dat we niet weten wie we zijn, dat als iemand komt en over ons leven verteld  we niet gaan inzien dat ze over ons aan het praten zijn.

 

 

We hebben een enorm potentieel

Als we eenmaal deze oefeningen en overdenkingen doen zullen we realiseren dat er veel meer in ons zit, dat wat we in potentie, in macht en kracht van God zijn.

We zullen ontdekken dat we machtige wezens zijn, dat we een enorme kracht in ons hart hebben, die ons zal helpen om de doelen die we hebben te bereiken.

"Het is niet zo belangrijk wat je in je leven gaat doen, maar wel dat gaat genieten van wat je doet, hoe gelukkig je gaat zijn met wat je in je leven gaat doen. Dat is waar we ons op moeten richten”, zegt Nintancito altijd.

Het is erg belangrijk dat we deze ontdekkingen doen als we voelen dat we meer kunnen geven of dat we meer in het leven kunnen doen.

Een kleine ongerustheid die we voor iets hebben dienen we te volgen, er achter te komen waar het ons brengt, want achter die ongerustheid, waarvan we denken dat slechts een kleinigheid is, kan dat zitten wat ons naar de verwezenlijking brengt waar we allemaal naar op zoek zijn.

Wat zouden we willen doen?

De meesten van ons hebben flitsen over wat we in het leven zouden willen doen, maar slechts af en toe volgen we die kleine signalen die tot ons komen.

Het is belangrijk dat te proberen te volgen en onszelf af te vragen of dat nu werkelijk is wat onze geest ons vraagt, ons innerlijk wezen.

Maar als het niet tot ons komt dat we iets spiritueels moeten doen als missie in dit leven, maar om zanger of boekhouder te zijn, kan de geest toch gevuld worden?

De realiteit is dat alles waarvan we voelen dat we het kunnen en moeten doen, al heeft het  in onze ogen niks spiritueels,  altijd iets van God in zich zal  hebben.

Hoewel je werk er niet op gericht is om anderen te helpen, zul je altijd anderen blijven helpen, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt.

Bijvoorbeeld, als je wilt schilderen en je voelt dat je niks te bieden hebt, kun je iets van je hart en sleutels aan het geven zijn waar je misschien bewust geen weet van hebt,  diegenen die dat schilderij echter gaan bekijken zullen een reflex voelen van wat zij kunnen gaan doen.

In elke beroep zul je iets aan anderen geven, altijd,  als je dat wat je gaat doen maar met je hele hart doet, daar zit hem de kneep.

Flora Rocha

Wijsheid Van Het Hart Stichting

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Delen

 

 

 

Share/Save/Bookmark
Up

Wij raden...

Up
Up